top of page

Toivo syntyy tiimityöstä – joukkueen jäsenen esittäytyminen


Osallistuin tovi sitten UseLess Companyn, Compensaten ja Third Rockin järjestämään Miten tehdä yrityksestä hiilineutraali - webinaariin. Yksityiselämässä kamppailen elämäntapamuutoksen kanssa ja olen innostunut tavoitteelliseen kunnon kohottamiseen. Niinhän se totta vie on, että kunnon kohottamiseen ja päästöjen tai kilojen vähentämiseen pätee sama kaava:

  • tunnista lähtötaso

  • aseta mitattavat konkreettiset tavoitteet

  • määritä keinot

  • suunnittele ja tarvittaessa aikatauluta toimenpiteet

  • kääri hihat, ryhdy hommiin, noudata ohjelmaa

  • välicheckaa, missä mennään ja muuta tarvittaessa kurssia, aikaa, sopeuta ohjelmaa, tarkenna tavoitetta

  • jatka matkaa kohti, mitä se ikinä onkaan!


Opiskelen ympäristöalan erikoisammattitutkintoa Suomen ympäristöopisto Syklissä ja työskentelen ympäristövastuullisuuden parissa Restelissä, joka on Toivo-ilmasto-ohjelmaa rakentavan UseLess Companyn asiakas ja yhteistyökumppani hankkeessa.Toivo kirittää kohti vaikuttavia tuloksia


Toivo-ilmasto-ohjelma on yrityksen henkilökohtainen valmentaja matkalla kohti hiilineutraaliutta. Riippumatta yrityksen koosta, toimialasta ja muista erityispiirteistä, on suotavaa, että lähtötason määrittämiseksi lasketaan, tai ainakin arvioidaan, toiminnan hiilijalanjälki. Laskennan avulla myös tunnistetaan, mistä päästöt muodostuvat ja voidaan valita tehokkaimmat ja vaikuttavimmat keinot hiilipäästöjen vähentämiseksi. Laskenta auttaa lähtötason tunnistamisen ja keinojen valitsemisen lisäksi myös mittareiden määrittämiseen.


En ole ensimmäistä kertaa kuntoa kohottamassa tai juoksua aloittamassa. Haasteena on motivaation ylläpito ja hyvien tapojen jatkaminen silloinkin, kun toimintaympäristö työn tai asumisympäristön vaihdoksen myötä muuttuu, tulee vastaan muita kiireitä tai huomiota edellyttäviä asioita. Tässä auttaisi PT. On aina vaivattomampaa ylläpitää juoksukuntoa kuin hankkia se uudelleen. PT on investointi hyvinvointiin ja tavoitteiden saavuttamiseen.


Hiilijalanjäljen laskeminen maksaa, mutta päästövähennyspolku on matka kestävään, tulokselliseen toimintaan, joka tuo säästöjä pienentyneinä kustannuksina matkan varrella. Joka tapauksessa on liiketaloudellisesti fiksua toimia ennakoiden ja ajoissa kuin välttämättömyyden ajamana takamatkalta. Näin päättelen oman kokemuksen kautta, kun päästin juoksukunnon romahtamaan myllerrysten keskellä.

Toivo ylläpitää motivaatiota


Vaikka aloittaminen voi olla vaikeaa, toivo kehityksestä motivoi. Hyvin muistan, miltä tuntui, kun juoksu kulki kevyesti ja ajatus virtasi vapaasti. Toivoa siis on ja toivo motivoi. Sama pätee yrityksen hiilijalanjälkeen. Päästöjen vähentäminen on mahdollista ja niiden vähentyminen lisää toivoa kestävämmästä tulevaisuudesta.


Kiitos kun luit. Toivo hyvästä huomisesta luodaan yhdessä!


Terkuin Tiina


Tiina Hestad


bottom of page